Menu

Het mooie van spelt

Het mooie van spelt

op in de categorie Voeding.

Spelt is de oervorm van tarwe. De smaak van spelt is milder (volkoren) en kruidig/nootachtig als we het vergelijken met tarwe. Speltbrood is echter geen tarwe, en vereist een andere bereidingsmethode dan tarwebrood.

Spelt is de oervorm van tarwe.

De smaak van spelt is milder (volkoren) en kruidig/nootachtig als we het vergelijken met tarwe. Speltbrood is echter geen tarwe, en vereist een andere bereidingsmethode dan tarwebrood. Om de tarwegluten te activeren in tarwedeeg wordt het langdurig gekneed. Als men echter te lang doorkneed, breken de glutenverbindingen weer af, en zakt het brood in. Speltgluten verbindingen zijn veel korter, en breken na +-5 minuten kneden al weer af.

Hier gaat het mis bij de bakker. Meestal is de bakker geprogrammeerd om tarwedeeg te kneden, en kneedt hij dan ook langer dan 15 minuten. In tegenstelling tot tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen in spelt zich in de binnenste kern van de speltkorrel. Bij tarwe bevinden de vitale voedingsstoffen zich in de kiem en zemel, welke tijdens het maalproces grotendeels verwijderd worden.

Bij spelt blijven de voedingsstoffen tijdens het maalproces behouden.

Spelt is rijk aan vitamines A, E, B1, B2, B3, B17 en mineralen (ijzer, magnesium, fosfor, calcium).  Op vlak van voedingsstoffen is speltbloem niet minderwaardig dan speltvolkoren.  Uiteraard bevat speltvolkoren duidelijk meer vezels en zit speltbruin ergens tussenin.

Spelt is van nut bij het voorkomen en verminderen van diversegezondheidsproblemen.

Spelt voor een sterker immuunsysteem; mucopolysacchariden

Spelt bevat als enige graan mucopolysacchariden, hele bijzondere koolhydraten, tegenwoordig vaak aangeduid als glucosamineglycanen. Mucoplolysacchariden komen ook voor in aloë vera en haaienkraakbeen en versterken het immuunsysteem.

Spelt bij gewrichtsklachten; Glucosamineglycanen

Glucosamineglycanen die worden aangetroffen in spelt spelen een belangrijke rol bij de aanmaak en opbouw van kraakbeen wat belangrijk is voor soepele en veerkrachtige gewrichten.

Spelt bij migraine; B2

Spelt is een uitstekende bron van vitamine B2 waarvan in diverse onderzoeken is aangetoond dat het migraine aanvallen met meer dan 50% kan verminderen. In sommige gevallen verdwijnen de klachten geheel als tarwe in de voeding vermeden wordt en vervangen door spelt.

Spelt bij overgewicht en diabetes; lectines

Tarwekiemen bevatten een eiwitsubstantie, tarwekiemlectine, dat het effect van insuline nabootst en zo insulineresistentie (het voorstadium van diabetes) en overgewicht veroorzaakt. Spelt bevat deze specifieke lectine niet.

Spelt en kanker; B17 amygdaline

Spelt bevat vitamine B-17 oftwel amygdaline, dit is de meest controversiële vitamine van de laatste jaren omdat ze wordt toegepast bij alternatieve kanker therapieën. Er zijn diverse ervaringsverhalen bekend van succesvolle behandelingen met vitamine B17

Spelt bij (tarwe) allergie; eiwitten

Spelt bij tarwe allergie. Omdat de eiwitten in spelt anders van structuur zijn dan de eiwitten (gluten) in tarwe en niet zo'n grote kruisreactiviteit met het immuunsysteem vertonen is spelt een goed alternatief voor mensen met een tarweallergie.

Om de gebruikerservaring van deze site te verbeteren gebruikt deze website cookies. Ik ga akkoord Ik ga niet akkoord